tirsdag 19. mars 2013

20 minus ved Gåsvatnet

18.02.2013, kl 19.35. Mot vinternatt ved Gåsvassbu. Sprengkulda får en bjørkelegg til å smelle i månelyset, og over glitrer en uendelig stjernehimmel. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 4, 20 sek, ISO 800 (manuell). Lukkerautomatikk, låst fokus, bildestabilisator ikke aktivert, raw-format. Stativ: Benro C-058 n6 + Benro BH-0 kulehode. 2 sek selvutløser med forhåndsåpning av speilet. Framkalling i Canon DPP.

Kulda trenger fort inn i fingrene når temperaturen nærmer seg 20 minus. Plundring med kamerainnstillinger er mindre morsomt nå. Derfor stilte jeg inn kameraet inne i hytta på forhånd. Manuell ISO på 800, blender 4, aktivering av 2 sekunders selvutløser med forhåndsåpning av speilet. Stativplata ble skrudd fast under kameraet, og stativbeina dradd ut i maksimal lengde. På med lue, jakke og votter. Så glir jeg ut av hytta og ut i den knirkende dypsnøen i månelyset.
 -
Turen starter i lav vintersol inne på Reinhornheia. Fjellskiene flyter nokså bra, synker ikke mer enn 10-15 cm ned i puddersnøen. Ryggsekkene er akkurat passe tunge å bære, solide soveposer og diverse kamerautstyr utgjør det meste av vekta. Og så litt mat, knekkebrød og pålegg, og Real turmat til middag. Vi er rustet for to overnattinger i Gåsvassbu inne i Gåsvatnan landskapsvernområde, nær inntil Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Vi går inn i villmarka fra vest, fra Beiarfjellet.

Over Steinheia er det skikkelig forblåst. Østavinden av feid en del av snøen vekk, og formet små vindskavler som små hopp bortetter. Fordi vi går mot øst, mot vindretninga, så går vi også rette veien over vindskavlene. Vi slipper å kjøre skituppene inn i skavlene.

På baksida av Steinheia, over Tverrbrennvatnet og innover langs Smågåsvatnan, ligger fjellvidda dekket med lett snø og godt føre. Vi glir innover vidda og nyter det gylne sollyset som forgyller Kvitberget, Silldevarre og St Olav. Jeg kjenner lykken bruse under lua. Dette er livet - på tur inn i villmarka med fotoutstyr og sovepose, og Martin som turkompis!

18.02.2013, kl 15.00. Fjellvidda strekker seg innover Beiarfjellet langs Smågåsvatnan, pyntet med lange skygger fra ei gyllen ettermiddagssol. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/320 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

18.02.2013, kl 16.01.  Inne i skogbandet øst i Gåsvatnet ligger hytta. Sola er akkurat i ferd med å slippe taket i fjellskogen. Mens månen trer tydeligere fram på en dypblå ettermiddagshimmel. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/100 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Rundt 8 kilometer er turen på ski fra Reinhornheia til Gåsvassbu. Akkurat nok til at man føler at man har vært på tur. Med ryggsekk og fjellski i fjellsnø uten preparerte skispor, det tilsvarer sikkert et par-tre mil i preparert løype med smale hurtigski og uten ryggsekk. Det er herlig å bruke kroppen, herlig å bære ryggsekk med litt tyngde.

Brått ligger hytta der. Lunt mellom kronglebjørkene, i le for østavinden. Nå skal det blir herlig med fyring og middag, etter en halvtime eller så med snøsmelting. Vann finnes kun i form av kritthvit og rein snø. Og det er nok av den rundt hytta.

18.02.2013, kl 16.42.  Helt øst i Gåsvatnet, inne i fjellbjørkeskogen litt ovenfor vannkanten, ligger hytta lunt i le for østavinden. For få minutter siden sluttet sola å forgylle hytteveggene. Det blir merkbart kaldere i ansiktet. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 40 mm, bl 8, 1/30 sek, ISO 400 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Det klart for nattfotografering i sprengkulda. Jeg klargjør kameraet med de nødvendige innstillingen, monterer stativplata under kamerahuset og trekker stativbeina ut, og avrunder med å putte en tett plastpose i lomma. Så er det på med lue og votter, og drar fleecejakka godt igjen i halsen går ut av hytta. Forresten - sko og gamasjer har jeg ennå ikke hatt av meg, det er fortsatt golvkaldt i hytta. Innenfra var det stort sett bare svart utenfor, men her ute kaster månen sitt blå nattlys over snøteppet, mens himmelen helt dekket av stjerner i alle størrelser.

Noen minutter forsvinner på et øyeblikk her ute. Utrolig hvor fort tida går når naturen kjører slike fantastiske og totalt lydløse forestillinger. Men det rimer i nesa når jeg puster, og iser i tennene når jeg puster med munnen. Nå er det kaldt, gradestokken på hytteveggen viser 20 kalde!

Før jeg går inn igjen, pakker jeg kameraet inn i plastposen og surrer tett til. Da hindrer jeg fukt i å slå seg inni og utenpå kameraet i varmen innenfor. Så får kameraet ligge slik til det er temperert for innebruk.

18.02.2013, kl 19.38. Månelyset får kronglebjørkene til å bre skygger utover snøteppet. Og over vrimler det i myriader av stjerner, planeter og noen galakser. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 4, 20 sek, ISO 800 (manuell). Lukkerautomatikk, låst fokus, bildestabilisator ikke aktivert, raw-format. Stativ: Benro C-058 n6 + Benro BH-0 kulehode. 2 sek selvutløser med forhåndsåpning av speilet. Framkalling i Canon DPP.
 
Og inne spraker det i ovnen. Varmen brer seg ut i rommet, og lyden av det knitrende bålet i ovnen fyller ørene med villmark. Bedre enn dette kan ingen ha det. Vi sitter rundt bordet og nyter pasta bolognese av typen "rett i koppen" og smakfulle knekkebrød med delikat salami og hvitost, Martin og jeg. Utrolig hvor godt slik enkel mat smaker når man er på tur. Og i koppene er det henholdsvis iskaldt vann og kaffe latte.
 
Det blir ei røverhistorie om en same og en finne som slo seg ned i området i hine hårde dager. Og den er helt sann ...
 
18.02.2013, kl 20.58. Herlig å sitte slik ved bordet og kikke ut på vinternatta, mens stearinlyset blaffer og ovnen spraker og knitrer. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 4, 2,5  sek, ISO 3200 (auto). Lukkerautomatikk, låst fokus, bildestabilisator ikke aktivert, raw-format. Stativ: Benro C-058 n6 + Benro BH-0 kulehode. 2 sek selvutløser med forhåndsåpning av speilet. Framkalling i Canon DPP.
 
19.02.2013, kl 09.04. Så er vintersola oppe igjen. Den lever mellom kronglebjørkene og frister oss til en lang skitur i villmarka. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 67 mm, bl 8, 1/200 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.