lørdag 14. desember 2013

Kakelinna i Nordland

09.12.2013, kl 11.34. Isen er i ferd med å legge seg på Vatnvatnet. 9 minusgrader får det til å knake i isen. Heggmotinden (798 moh) og Mjønestindan (1058 moh) i Sjunkhatten nasjonalpark farges gulrøde midt på dagen av sola som ikke lenger er synlig i Bodø-området. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 35 mm, bl 8, 1/40 sek, ISO 125. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Steikovnen står på 200 grader, og brett på brett med julekaker får sin gylne farge før de tas ut og settes til avkjøling. Slik var det i alle fall for femti år siden, eller så. Ikke rart det måtte bli en mildværsperiode sånn oppunder jul, med all denne varmen som spredte seg fra kjøkkenet og ut i atmosfæren.
 
Men det må vel være mye mer kakebaking i heimene i våre dager enn mange gir inntrykk av. En del "skjult" baking foregår det helt sikkert - bare se på været for et par-tre dager siden. 7 plussgrader og vestavind som feide innover helt til svenskegrensa.
 
Og det duftet ferske julekaker hist og her i boligfeltene.
 
Snøen som gjorde landskapet hvitt og lyst i mørketida, og den begynnende stålisen på tjern og vatn, forsvant på et par øyeblikk. Mildværet kulminerte i ekstremværet Ivar, som slo til hardest i Trøndelag og lenger sør med orkans styrke.
 
Neida, det blir helt feil å gi skylda for mildværet til alle kakebakerne i nord. De er nå veldig skyldige i sør også!
 
Spøk til side. Mildvær i vinterens første fase, når isen skal til å legge seg på vatn og langs elvebredder, er helt normalt. Dette er kontrastenes tid. Solgule og kritthvite fjelltopper avløses av grå fjell mot grå himmel i sørvesten. Fantastisk morsomt å være landskapsfotograf for tiden!
 
Lyset er absolutt tilstede. Bare så mye svakere enn ellers i året - men mye mer interessant. Nå må man kjenne fotoutstyret godt, for et moderne kamera har ingen problemer med å registrere det svake lyset på sensoren.
 
Av med automatisk blitz - en soleklar selvfølge. Opp med ISO-verdien, men ikke så høyt opp at bildene blir for grumsete. ISO 1600 kan være høyt nok. Åpne opp noe mer på blenderen, og utnytt bildestabilisatoren for hva den er verdt. Bruk gjerne også stativ, og utforsk de lange eksponeringstidene på mer enn sekundet.
 
Mildværet slo til, isen løsnet på Vatnvatnet og Nordlivatnet i rekordfart. Snøen fosset som vann utover breddene på bekker og elver.
 
Dette blir annerledes førjulsbilder. Mildværsbilder som symboliserer "kakelinna" - linnvær (mildvær) i kakebake-tiden.

12.12.2013, kl 10.36. Mildværet smelter snøen på rekordtid. Isen slipper taket langs kanten av Nordlivatnet, med den veiløse og nedlagte Stordalen gård innerst. Fjellet Kvitheia i Sjunkhatten nasjonalpark er fortsatt flekkvis dekorert av snøen. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 35 mm, bl 5.6, 1/15 sek, ISO 1600. Lukkerautomatikk, manuell ISO, bildestabilisator, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

12.12.2013, kl 11.35. Det lille fossesilderet fra Skarvvatnet har antatt nye dimensjoner. Fossevatnet sjoer ned over stein og småbjørk. Relativt lang eksponeringstid gir bevegelse til vannet. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 40 mm, bl 5.6, 1/8 sek, ISO 1600. Lukkerautomatikk, manuell ISO, bildestabilisator, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

12.12.2013, kl 11.37. Myrene nedenfor Skarvvatnet fylles med rennende smeltevann og regnvann. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 5.6, 1/13 sek, ISO 1600. Lukkerautomatikk, manuell ISO, bildestabilisator, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!