fredag 24. januar 2014

Fargenes tid - det svake vinterlyset

23.01.2014, kl 09.24. Isen fryser til i Valosen. Der elvevannet fra Futelva renner ut i Valosen, oppå saltvannet, der ligger isklumpene og singler i småbølgene fra den iskalde østavinden. Over Børnupen, Lufjelltinden og Børvasstindan flommer morgenlyset fram. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/25 sek, ISO 160. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP. HDR-prosessering.
 
Sommeren er ofte en veldig kjedelig tid for en naturfotograf som jakter på vakre landskap. I alle fall for dem som liker å jobbe med det naturlige lyset. Juli og august - grønt og atter grønt.
 
Men nå i januar er vinterfargene kanskje på sitt aller vakreste. Fotografering betyr "maling med lys", sånn omtrentlig definert. Og en kunstmaler velger vanligvis sine farger med største omhu. Lys er farger - hvitt lys inneholder alle fargene. Når lyset reflekteres i gassen i atmosfæren, eller i landskapet rundt oss, da absorberes noen av fargene, delvis eller helt, de blir usynlige. Det er de øvrige fargene i lyset som reflekteres og treffer øynene våre. Det er de reflekterte lysstrålene som gir omgivelsene farger.
 
I januar skifter fargene veldig mye i løpet av døgnets få timer med litt lys. Her gjelder det å finne landskapet du ønsker å fotografere, farget slik du vil. Da må du være på riktig sted til riktig tid. Planlegg og sett opp ønsker - men ikke glem å være spontan. Jeg har gjerne kameraet hengende rundt halsen eller i hånda, klart til skudd. Det blir mye bedre bilder av det, enn at kameraet ligger i ryggsekken og bare tas fram hvis motivet virker tilstrekkelig forlokkende.
 
Mange av de beste bildene kan du få selv om omgivelsene ikke direkte lokker deg til å fotografere. Du kommer langt med et øvet blikk, og med erfaring i justering av raw-bilder. Og det koster jo ikke noe å fyre av noen bilder på motiver du er i tvil om er verdt å fotografere.


14.01.2014, kl 13.22. Sola er sunket bak Børvasstindan. I skyggen ligger Saltfjorden og Mjønesodden. Gult og blått - det er slike farger fotografen vil ha. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 105 mm, bl 8, 1/125 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP. HDR-prosessering.
 
14.01.2014, kl 12.18. Foss i Gikenelva i Sulitjelma, like ovenfor Langvatnet. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 105 mm, bl 8, 1/25 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, manuell ISO, bildestabilisator, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP. HDR-prosessering.
 

 

2 kommentarer:

  1. For noen stemningsbilder! Nydelig!

    SvarSlett
  2. Takk, takk. Lyset i Nord-Norge er inspirerende å arbeide i.

    SvarSlett

Hei. Velkommen med din kommentar!