søndag 31. august 2014

Fjellets første høstfarger i Nordland

20.08.2014. Vågøyvatnet og Soløyvatnet speiler himmelen over. Langt i øst tagger fjellene i Sjunkhatten nasjonalpark. Slik er utsikten fra Junkerfjellet i Bodømarka en seinsommerkveld. Canon EOS 5D mk II, EF 24-105/4 L IS USM, 45 mm, bl 8, 1/50 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP. 

Nordlandssommeren 2014 var den fineste i manns minne, i alle fall når det gjelder godvær og sommervarme. Det er så lenge siden det falt regn at en må se nyhetene fra Østlandet på TV for ikke å glemme hvordan det ser ut.

Og august har bare fortsatt med finvær. Nå, helt på tampen, sånn like før september, skinner sola og gradestokken viser rundt 20 pluss. Det vindstille været får tjern og vatn til å speile fjellene og landskapet rundt.

Det er lite som minner om at høsten står for tur. Bare de begynnende høstfargene i fjellet røper den kommende årstiden. Nattefrost har vi ikke hatt, så noen eksplosjon i høstfarger ser ikke ut til å komme, i alle fall ikke foreløpig. Men irrgrønn og mørkegrønn vegetasjon, med gulskinnende gress på myrer og i viker, og noen få gule blad på fjellbjørka, gir fantastiske og maleriske landskaps-opplevelser.

Sommeren i Nordland er alltid deilig for en hardbarka nordboer. Men for en minst like hardbarka naturfotograf, er den varme årstiden rett og slett kjedelig. Alt er grønt, og myriader av mygg og klegg gir lite rom for nøyaktige og tidkrevende komposisjoner. En blir raskt ekspert på å skille de ulike kleggartene, som blinding, regnklegg og storklegg.

Men så kommer siste halvdel av august, seinsommeren, og de stikkende insektene er som sunket i jorda. Myrene går over i gylne farger, himmelen er blå, og det første gule lauvet pynter fjellskogen. Det er jo nå den lange sommerferien egentlig burde begynt!

Jeg bare nyter de vakre fargene hver eneste dag. Og i fjellskogen grynter elgoksene, med gevir der bare skinnfillene henger og slenger. Snart står geviret som ei krone på skogens konge. Jeg bare gleder meg til fotojakta på de store dyrene.


28.08.2014. Gråurvatnet i Fridalen kan ikke bli mer likt et speil. Canon EOS 5D mk II, EF 24-105/4 L IS USM, 32 mm, bl 8, 1/250 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP. 

29.08.2014. I vikene langs Vatnvatnet lyser gyllen flaskestarr, mens de smått gulflekkete fjellbjørkene står frodige rundt. Ånsvikfjellet (1005 moh) og Heggmotinden (798 moh) i Sjunkhatten nasjonalpark. Canon EOS 5D mk II, EF 24-105/4 L IS USM, 60 mm, bl 8, 1/200 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

29.08.2014. Børvasstindan står i blå kontrast til den irrgrønne flaskestarren på Vatnvatnet. Canon EOS 5D mk II, EF 24-105/4 L IS USM, 85 mm, bl 16, 1/320 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!