lørdag 25. mars 2017

Nordlyset i Salten

Nordlys i Bodømarka, med tilbehør. To meteorer (stjerneskudd) samkjører, og over skogkanten t v drar et fly over kveldshimmelen.Canon EOS 5Ds, EF 17-40/4 L USM, 19 mm, bl 4, 30 sek sek, ISO 800 (manuell). Manuell eksponering, speil vippet opp før eksponering, 2 sek selvutløser, låst fokus,  raw-format, stativ Benro karbon C3580T med kulehode Manfrotto 488 RC2. Framkalling i Canon DPP4
Vi har akkurat passert vårjevndøgn, tiden på våren der nettene har lik lengde over hele kloden (selvsagt uten ved polene). I år skjedde det 20. mars kl 10.28. Nå skjer endringene fra vintermørke dager til midnattssol på sitt raskeste.. Den raskeste endringen mot vintermørke dager skjer ved høstjevndøgn rundt 22.-23. september.

Når himmelen i Nord-Norge snart er lys hele døgnet, så blir det vanskelig eller umulig å se nordlyset. Men i mørke kvelder og netter i klarvær oppleves nordlyset i Bodømarka helt fantastisk. En kort tur hjemmefra, så er det naturskogen som råder, eller de late strendene mot Vestfjorden. Mulighetene for flotte nordlysopplevelser er veldig gode over hele den nordlige landsdelen.

Denne kvelden starter jeg på Løp, med utsikt utover Vestfjorden mot Landegode. Det blåser friskt fra øst, så her gjelder det å stramme alle justeringer på stativet godt. Kamerareima er viklet rundt midtpælen slik at den ikke skal slenge i vinden og skape bevegelsesuskarphet i bildene. Det blir mange fine bilder i sjøkanten.

Kvelden er ennå ung, og nordlyset fortsetter å blafre over himmelen. Jeg hiver meg i bilen og kjører inn til Bodømarka. Etter en kort tur inn i kveldsmørket er det bare å få fotoutstyret på plass. For over meg lever hele himmelen. Det mest fantastiske er følelsen av et inferno på himmelen, uten en eneste lyd.

For å fange stjernevrimmelen i Melkeveien, og den store himmelhvelvingen, er det vidvinkel-objektiv som gjelder. Et 17-40 EF-objektiv fra Canon fungerer utmerket. Faren ved nattfotografering er at strukturen i sensoren skal speile seg i linsene i objektivet, men det skjer ikke med dette objektivet.

En tykk dunjakke og hansker på hendene holder kulda borte ei stund. Men detaljerte innstillinger i kameraet blir umulig med hansker på hendene, så litt neglbitt blir det ganske raskt. Den store opplevelsen overskygger alle mindre bra kroppslige følelser. Himmelen er selve det nordnorske eventyret!Nordlys i Bodømarka. Ingen nordlysshow er like.Canon EOS 5Ds, EF 17-40/4 L USM, 17 mm, bl 4, 30 sek sek, ISO 800 (manuell). Manuell eksponering, speil vippet opp før eksponering, 2 sek selvutløser, låst fokus,  raw-format, stativ Benro karbon C3580T med kulehode Manfrotto 488 RC2. Framkalling i Canon DPP4

Nordlys over Landegode.Canon EOS 5Ds, EF 17-40/4 L USM, 17 mm, bl 4, 30 sek sek, ISO 800 (manuell). Manuell eksponering, speil vippet opp før eksponering, 2 sek selvutløser, låst fokus,  raw-format, stativ Benro karbon C3580T med kulehode Manfrotto 488 RC2. Framkalling i Canon DPP4


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!