mandag 16. mai 2016

Vårstemning i mai

Grågås raster mellom hvitveisen på jorde i Holandsfjorden, Meløy kommune. Canon EOS 80D, EF 300/2.8 L IS USM + konverter EF Extender 2x III, 600 mm, bl 8, 1/800 sek, ISO 400 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.
Ikke helt vanlig i Holandsfjorden, grågås mellomlander for rast og hvile. Vanligvis trekker arten nordover helt ute ved kysten, og raster på holmer og gressgrodde odder. Jeg er akkurat ute i fjordlandskapet for å fotografere den nettopp utsprungne hvitveisen, der bakker og jorder fullstendig flommer over i år.

Så hører jeg den velkjente gåsekaklingen et eller annet sted på himmelen. Jeg hiver fram 300-millimeteren med 2x konverter, og det nye kameraet Canon EOS 80D. Men hvor i all verden er fuglene?

Brått legger jeg merke til at fuglene glir inn for landing på jordet like ved. Avstanden er vel rundt ett hundre meter. Hadde jeg sett at fuglene kom flygende helt lavt over Holandsfjorden, kunne jeg kanskje tatt noen fine fluktbilder. Men nå får jeg nøye meg med fuglene på jorden.

Midt blant det hvite blomsterteppet av hvitveis lander fuglene. Ikke lenge etter legger den ene seg ned. Her skal det hviles, ser det ut til. Fuglen ser temmelig sliten ut.

Men maken er årvåken. Som vanlig blant gjess, er det en som får oppgaven med å vokte mot fiender. Og det er maken. Jeg føler at det er hannen som passer på hunnen. Men - det kan selvsagt være helt motsatt.

Fuglene ser meg helt sikkert, og slik lar jeg det være. Da føler fuglene seg tryggest. Har de først oppdaget et menneske i nærheten, slippes det ikke av syne. Men for gåsa er faren er liten så lenge den har kontroll over hvor mennesket befinner seg. - Kanskje ikke helt sant. Jeg kunne jo vært av sorten som vifter rundt med ei hagle. Men munningen skremmer kanskje ikke, den er jo temmelig stor på objektivet mitt. Kanskje gåsa er såpass erfaren at den ser forskjell på våpen og objektiv ...

Det går halvtimen minst, før gjessene letter og svinger over tretoppene like ved, med retning mot nord.


Mens den ene vokter mot farer, tar partneren en velfortjent hvil i blomsterfloraen. Canon EOS 80D, EF 300/2.8 L IS USM + konverter EF Extender 2x III, 600 mm, bl 8, 1/1000 sek, ISO 400 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Hvitveisen blomstrer i store antall i Holandsfjorden, i Nord-Norge, i begynnelsen av mai. Motlys. Svartisen omgitt av ville fjell skimtes i bakgrunnen. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm (makro-innstilling), bl 8, 1/160 sek, ISO 160 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.
Hvitveisen og hestehoven skyter fram mellom gammelgress og visne fjorårsplanter. Den nærmeste timer koser jeg meg med makrofotografering. Jeg lar det ordinære makroobjektivet ligge i fotosekken, og stiller heller EF 24-70/4 IS på makro-innstilling. Skikkelig lettvint, og skarpheten er veldig bra så lenge fokusen holdes innenfor det oransje makro-feltet på fokusskalaen.

Det blir både medlysbilder og bilder i motlys der sola lyser gjennom kronbladene. Noen bilder tar jeg liggende langflatt på bakken, slik at de snøkledde tindene langs Holandsfjorden skimtes i bakgrunnen. For ikke å stjele oppmerksomheten i bildene for mye, velger jeg ikke å blende ned mer enn til 8. Da kan snøfjellene skimtes, men bakgrunnen blir rein og behaglig diffus, og plantene blir liggende i fokus og gjengitt sylskarpt.
Den store blomstrekrona vender hvitveisen alltid mot sola. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm (makro-innstilling), bl 8, 1/400 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Hestehoven holder stand utover i mai. Motlys. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm (makro-innstilling), bl 8, 1/320 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Nydelige mai. Snøfjellene innover langs Holandsfjorden. Helgelandsbukken (1454 moh) t h. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 33 mm, bl 8, 1/500 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Det første treet i nordnorge som skyter sine blad ut, er rogna. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm (makro-innstilling), bl 8, 1/125 sek, ISO 160 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!