tirsdag 7. juni 2016

Carabus nitens - bare sjelden

30.05.2016. Den rødlistede billa Carabus nitens fotografert ved Steigtindvatnet i Nordland. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm (makro-innstilling), bl 8, 1/160 sek, ISO 500 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Noen ganger består blinkskuddene bare av sjeldne arter. Bildet kunne vært mye bedre, men situasjonen med den løpende og rødlistede billa tilsa ikke for mye styr rundt dyret.

Det var et sted mellom Steigtindvatnet og Nordlivatnet jeg kom over det nydelige insektet. Snøen var smeltet fra vegetasjonen bare få dager før, så billa var godt synlig i den delvis visne mosen og lyngen fra året før. Hyggelig er det også at billa oppholdt seg rundt 900 meter fra Sjunkhatten nasjonalpark. Det kvalifiserer for et verneverdig bufferområde til nasjonalparken.

Bare få observason av arten er gjort lenger nord i Norge. Det er først de siste ti årene den en sjelden gang er blitt observert nord for Trøndelag.

Da får det være greit at bildet reint teknisk kunne vært bedre. For dette er sjeldne greier. Og en "nær truet" rødlisteart.

Kan artens vandring mot nord være en konsekvens av klimaendringene? Det er meget mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!