lørdag 19. mars 2011

Tittelbildet

150 graders panorama over Sørfjorden i Sjunkhatten nasjonalpark. Sjunkhatten (1.058 moh) med snø t v, Ånsvikfjellet (1.005 moh) stiger rett opp av Sørfjorden. Børvasstindan t h. Canon EOS 5D, Canon EF 24-105/4 L IS USM, 32 mm, bl 11, 1/200 sek, ISO 100. Låst eksponering, manuell fokus. Raw-format.

Det er satt sammen av fem fotos i raw-format, og konvertert til tiff med Canon Digital Photo Professional (DPP). Sammenføyingen til panorama er gjort med Canon PhotoStitch, og finkorrigert i Adobe Photoshop Elements. Sluttresultatet er deretter lagret i jpg-format med Photoshop. Du får ikke noe kvalitetstap ved å redigere i ukomprimerte formater som tiff, og unngå redigering av jpg-filer. Enda en god grunn til å fotografere i raw-format, og ikke i jpg-format.

Det lar seg godt gjøre å lage panoramaer på frihånd. Men det er noen viktige prinsipper som må følges: lås eksponeringen (lukker og blender), lås fokus (eller bruk manuell fokus), bruk nøyaktig samme brennvidde på alle bildene, overlapp hvert bilde med rundt 1/3 (ikke mindre), og panorer i en mest mulig horisontal bue mellom hvert bilde. I tillegg er det viktig å bruke et objektiv som har minst mulig distorsjon (fortegning - tønne- eller puteformet), eller velge den brennvidden på zoom-objektivet som har minst distorsjon. Kjenner du ikke til for hvilken brennvidde objektivets distorsjon er på sitt laveste, kan du lese tester ulike steder på nettet, jeg anbefaler http://www.tidningenfoto.se/.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!