lørdag 28. mai 2011

Gransangeren - vår mest hardføre sanger

Gransangeren kom til Nordland tidlig i mai måned, som vanlig. Noen få eksemplarer pleier enkelte år å holde stand helt til snøen legger seg på seinhøsten. Da finnes ingen insekter den kan leve av. Sangerne lever i alt vesentlig av insekter, men gransangeren må på seinhøsten ta til takke med frø, en uvanlig kost for en sanger.

Den karakteristiske "tjiff tjaff tjiff ..." gjør den lett å skille fra alle andre fugler i norsk fuglefauna. Jeg har hørt den synge i Hunstadlia ved Bodø i snøvær, med nysnø på bakken. En forundelig opplevelse. Men det er mulig slike etternølere ikke overlever lenge etter at snøen er kommet. For det å starte trekk sørover alene, er mer uvanlig for en trekkfugl.

Men nå er det vår og naturen er full av fuglesang, fra fjæra og helt til høgfjellet.

Gransanger i Valosen ved Bodø, Nordland fylke. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, Canon telekonverter Extender EF 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 800. Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Frihånd.

Denne hannen besøkte jeg i dens territorium i Valosen ved Bodø. Da jeg spilte av sangen til gransanger fra min mediaspiller på mobiltelefonen, ble det virkelig fart i den. Den fløy rundt fra busk til busk på leting etter konkurrenten den hørte like ved. Da var det bare å fyre løs med kameraet.

2 kommentarer:

  1. Imponerende, særlig at du kan lure en sanger med mobil. (Har du lyd også?)

    SvarSlett
  2. Hei, Jon. Takk for tilbakemeldingen. Lyden er i mp3-format, konvertert fra CD-samlingen "Nordens fuglestemmer" utgitt av Gyldendal. Den får du kjøpt hos www.naturogfritid.no. Telefonen må ha god høyttalerfunksjon for at dette skal fungere, og det har bl a Nokia N8. Bassen er intet å skryte av på mobiltelefon-høyttalerne, men fuglesangen ligger stort sett alltid på diskant-siden, så da fungerer dette. Fotohilsen Tor Egil

    SvarSlett

Hei. Velkommen med din kommentar!