søndag 23. juni 2013

Fjellrypene på Børnupen

Fjellrype hann, stegg, ved Nervikvatnan på Børnupen, ved Børvasstindan. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 320 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
 
Børnupen (721 moh) t v heller stupbratt ned mot Børvatnet. Lurfjelltinden (1284 moh) i bakgrunnen. Canon EOS 5D Mark II, EF 17-40/4 L USM, 29 mm, bl 8, 1/250 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
 
Fjellheimen i Nord-Norge er vakrest i verden. En temperatur på 15-16 plussgrader gjør det behagelig å forsere den tette bjørkeskogen opp mot høyfjellet rundt Børnupen. Men fluer er det mye av, og en del klegg. Vind i lufta gjør at mygga heldigvis ikke finner det mulig å gå til angrep.
 
Det er så bratt her fra Børvatnet og opp mot Durmålstuva at det av og til er best å bruke hendene i berget for å dra meg opp skritt for skritt. GPS'en lagrer ruta mi, så det mulige veivalget for nedturen igjen skal jeg finne lett.
 
Etter et par timers klatring og oppstigning er jeg endelig oppe i høyfjellet mellom Durmålstuva og Børnupen. Her er heimen til fjellrypene. Passe karrig, og sjelden mennesker. Og ikke så altfor langt ned til bjørkeskogen og lunende forhold for vinterlivet som alltid kommer.
 
Her veksler jeg mellom fotojakt på fjellryper og fotografering av et fantastisk fjellterreng med enorm utsikt. Halvannen time går fort i fjellet.

Nervikvatnan ligger i høyfjellet rett inn mot Børnupen. Lurfjelltinden bak. I dette karrige terrenget trives fjellrypene. Canon EOS 5D Mark II, EF 17-40/4 L USM, 25 mm, bl 8, 1/400 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 

200 graders panorama. Utsikten spenner helt fra Ørfjellet på Saltfjellet til Landegode utenfor Bodø by. I mellom ser vi, fra venstre, litt av Ramsgjeltinden, Nervikvatnan, Børnupen, Lurfjelltinden, Børvasstindan (med Åselitindan og Per Karlsatinden), Elvefjorden, Saltfjorden, Bodø by og Landegode ute i Atlanterhavet. Canon EOS 5D Mark II, EF 17-40/4 L USM, 40 mm, bl 8, 1/250 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
 
Utsikten er så fantastisk at noen panoramabilder er nødt til å bli resultatet. Jeg fotograferer på frihånd, med låste eksponeringsverdier. God overlapp mellom hvert bilde, rundt 1/3, og vannrett bevegelse av kameraet. Det blir en glede å skulle jobbe med datamaskinen hjemme igjen.
 
Fjellrypehannen er skeptisk til alle to-beiner, men det er akkurat som den skjønner at høstjakta fortsatt er en hel sommer unna. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 500 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 

Fjellrype-steggen lorter her den sitter avslappet, med det eine beinet trukket opp under buken. Antakelig ligger hunnen på reir et sted i nærheten. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 320 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
 
Bleikmyrklegg vokser helt oppunder toppen av Durmålstuva (620 moh) nord for Børnupen. Fortsatt lyser det i en god del snø i Børvasstindan. Canon EOS 5D Mark II, EF 17-40/4 L USM, 37 mm, bl 16, 1/50 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

2 kommentarer:

  1. Tror ikke det er Atlanterhavet, er ganske sikker på at det er Norskehavet. Flotte bilder
    Eivind

    SvarSlett
  2. Hei, Eivind. Takk for bildeskryt. Og det er riktig at det er Norskehavet som ligger inntil Norge. Men Norskehavet er en del av Atlanterhavet. Nyt sommeren, den er aller best med ryggsekk i villmarka. Vi har en fantastisk flott natur i Nordland.

    SvarSlett

Hei. Velkommen med din kommentar!