mandag 3. februar 2014

Smålom i Vatnvatnet


Smålom på Vatnvatnet en stille augustdag. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1600 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Vannflata ligger nesten som et speil. Insekter kravler rundt på overflata eller ligger druknet nokså tett over hele Vatnvatnet. Det er seint i august, men 15 plussgrader og nokså tett med stikkende mygg innover i furuskogen langs vatnet. Her ute på Vatnvatnet, et bra stykke fra land, er myggplagen mye mindre.
 
Største problemet er å få nok støtte for kameraet med den tunge 300-millimeteren påsatt 2x konverter. Det finnes mange atskillig lettere teleobjektiver å velge i, men mitt er av den lyssterke typen, med største åpning på 2.8. Da blir vekta deretter.
 
Tungt teleobjektiv er en fordel når det gjelder å holde oppsettet stødig på frihånd. Det svinger tregere enn et lett objektiv. Men lyset er ikke så veldig bra akkurat nå, det er stadig vekk fyldige skyer foran sola, bare solgløtt innimellom. Jeg støtter objektivet mot ripa på den lille robåten jeg sitter i - det gir en nokså dårlig sittestilling i bunnen av båten. Men stødig nok blir det, i alle fall når jeg bruker eksponeringstider på 1/500 sek og kortere.
 
Smålomene padler rolig rundt på vatnet. Stadig vekk dykker de på leiting etter fisk lenger ned. Men i andre perioder siger de temmelig rolig på vannflata. Jeg ligger stille i båten i mer enn timen. Fraværet av vind gjør at båten blir liggende nokså i ro i samme posisjon hele tiden. Å ro innpå smålom er fånyttes, de er altfor sky til det. Men ved å ligge helt i ro i båten, kommer de på fotohold, om ikke helt nær. Det blir 50-100 meters avstand fram til fuglene uansett. Men det får holde.
 
Det er et par som svømmer der ute, sammen med en unge fra hekketiden for noen uker siden. De har det ikke travelt, det er nesten som også de nyter den stille sommerdagen.
 

To voksne smålom er årvåkne overfor eventuelle fiender, mens ungdommen bak titter under vannflata. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 800 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Etter mer enn en times tid ser det ut til at trangen til luft under vingene blir for stor. Det er ingen ting som skremmer dem, kanskje de bare vil leite etter mat i en annen del av Vatnvatnet, eller i et av de andre vatnene innover i Sjunkhatten nasjonalpark.
 
Jeg tar noen bilder av fuglene da de løper bortover vannflata mens de flakser iherdig for å få fart nok til å kunne legge inn landingshjulene. De trenger noen titalls meter til denne operasjonen.
 
I robåten sitter jeg og speider etter fuglene.
 
Det ser ut til at de skal til å fly innover furuskogen mot andre beiteområder, men så svinger de heller og kommer utover vatnet igjen. Jeg henter de inn i søkeren igjen, men gjør straks slik som ulven, konsentrerer meg om ett individ, en voksenfugl.
 
Nå gjelder det å følge den i søkeren hele tiden, med 600 mm brennvidde er det ikke helt enkelt å skulle fange inn en rask flyger hvis den først faller ut av søkeren. Autofokusen jobber hele tiden, og jeg fyrer løs korte serier på mange bilder i sekundet.
 
Noen av eksponeringene sitter - det er de der jeg lykkes med å holde fuglen i sentrum av søkeren, der det aktive fokuspunktet sitter. Finkomponeringen av bildene tar jeg på datamaskinen etterpå. Smålomen passerer på noen titalls meters hold. Rett etter tar de mer høyde, før de i stor fart flyr over furuskogen på Ospeneset og forsvinner bak.
 
Tilbake i båten sitter jeg, fornøyd med jakta! Som fotojeger kan jeg jakte på fredet vilt - det er noe annet det enn med kuler og krutt.

Den har litt vanskelig for å lette fra vannflata, smålomen. Etter flere titalls meter løpetur på vannflata er farten høy nok til at landingshjulene kan legges inn. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 640 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

I stor fart kommer smålomen forbi meg, bare såvidt klar av vannflata. Presisjonsflukt som bare kan fanges med raskt kamera, riktige innstillinger og stø hånd. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1250 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!