torsdag 19. juni 2014

Så finnes nøkken likevel!

Med røde øyne og markert hentesveis. Nøkken er et stygt beist som jakter på et intetanende menneske i en halvråtten robåt. Eller er den en vakker smålom? Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1000 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Stille ligger den, på søken etter fisk i dypet. Smålomen er et nydelig syn på ei vannflate som speiler grønn juniskog. Men historien om nøkken som tar en stakkars fisker som ror rundt i en halvråtten og nesten synkeferdig robåt på et stille skogstjern får en annen relevans. Det er ikke lenger et skremmende sagn om en eventyrfigur. Borte mot landsiden ligger nøkken, med røde øyne og hentesveis klistret til grått og kuppelformet hode. Bildene lyger ikke.

Eller kanskje litt. For resten av kroppen til den truende skapningen ligger lavt i vannflata, slik den bare gjør hos lomen. Fjærkledd og effektivt impregnert, tett som en tørrdrakt. Og slik er jo nøkken ikke utstyrt, ifølge skriftlige kilder.

Og båten min, den er ikke akkurat halvråtten. Det ville jeg ikke tatt sjansen på - tenkt om det dyrebare fotoutstyret havnet i det våte elementet! Nei, båten er tett og god, utført i plast.

Himmelen er truende mørk, borte i Hopsfjellet regner det allerede. Og vindraget er vestlig, så nedbøren kommer i min retning. Det er lummert i luften, og det litt dårlige sommerlyset krever høyere ISO. Automatikken i kameraet ordner lavest mulig ISO-verdi til ei eksponeringstid som tilsvarer objektivets brennvidde, det vil si 1/600 sekund eller litt kortere. 300-millimeteren er forlenget med en 2X konverter.

Selve trollfuglen siger rolig framover i vannflata. For smålomen ligger så dypt at det er mer riktig å si i vannflata enn . For fugler flest betyr det oljeskadet fjærdrakt dersom fuglen ligger dypt i vannet. Men ikke for lomen. Denne mesteren i dykking er som skapt for det våte elementet. Når den dykker, er den under i mange minutter og kan tilbakelegge avstander på flere hundre meter.

Stadig vekk kikker lomen under vannflata. Vanndråpene henger under nebbet hele tiden. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 1000 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.


Slik var det med nøkken. Fuglekroppen røper hvilken dyregruppe den tilhører. Hodet er markert flatt, nesten som det er flattrykt ovenfra. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1000 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.


Som et periskop dukker hodet over vannflata stadig vekk. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1000 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Minst to par smålom hekker nå ved Vatnvatnet. Drømmeplassen for hekkingen er små holmer der fuglen kan bygge reir nokså nær vannkanten, slik at det ikke blir for langt å krype mellom reiret og vannet. For smålomen har beina plassert så langt bak, som propellen til en ubåt, at den ikke klarer å gå på land som andre fugler. Den må skyve kroppen gjennom vegetasjonen. Derfor blir det fort en slitt sti mellom vannkanten og reirer noen meter innenfor.

Fuglen som vaktsomt leter etter mat et stykke unna, har utvilsomt maken på reir ikke altfor langt unna. Jeg ligger helt stille på vannet, luftdraget skyver meg sakte lenger unna fuglen, og det er bra. Det blir en del fotos på frihånd, og litt med objektivet hvilende på båtripa. Lufta er fuktig, om litt yrer det svakt. Dråpene lager korte strek på bildene, og det gir ekstra stemning til bildene.

Etter hvert øker det på med mer yr. Ryggsekken blir litt våt utenpå, og kamera og objektiv får også føling med det våte ovenfra. Men objektivet av L-typen er så og si vanntett, og kamerahuset 7D er tett nok til å tåle noe nedbør.

Det svake yret gjør mygga mer plagsom. Kombinasjonen gjør at jeg etter hvert starter den stillegående firetakteren og tøffer sakte bort fra lomens matfat og lenger ut på vatnet.

Det øker på med nedbør. Vannflata blir litt mer urolig i vinddraget. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1000 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.


Så dykker lomen. Vannet sklir over ryggen dens som om det var plastfolie. Ingen menneskeskapt impregnering slår smålomens naturlige voks. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 1250 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.


Helt uten plask, lydløst, forsvinner fuglen ned i vannet. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 1250 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.


Bare svake krusninger i vannflata viser hvor smålomen akkurat dykket. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 1250 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.



2 kommentarer:

  1. Hva er avstanden til fuglen fra deg?

    SvarSlett
  2. 50 meter, kanskje. Den sky lomen vil helst ha menneskene lenger unna enn det.

    SvarSlett

Hei. Velkommen med din kommentar!