mandag 14. mars 2016

Sætertindan - ikke Mount McKinley

Bjærangsdalen i Meløy, rett vest for Svartisen i Nordland fylke. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/500 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Elvene begynner å gå opp i Nordland nå i mars. Ikke like enkelt å komme over tørrskodd. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/400 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Under framkallingen er høylysene dratt en del ned for å unngå utbrente partier i jpg-fila, og skyggene er løftet noe opp. Resultatet blir et mer ekte uttrykk enn ved HDR-prosessering. Framkalling i Canon DPP4.
Fjellskiene bærer godt, men truer med å brase gjennom snøbrua og ned i den iskalde elva. En rev har lurt seg over til andre siden, og den er jo en del lettere enn meg. Så blir jeg stående på steinen midt ute i fjellelva, og tar noen bilder oppover den vakre og snøfulle vårdalen. Det kalles for "å feige ut". Eller som fjellvant naturfotograf, "ikke å ta noen sjanser". Jeg har jo stått i isvann opp til knærne før, nærmest fastlåst med tung ryggsekk og ski som elvestraumen presser ned mot bunnen.

Mars er kanskje den fineste vintermåneden i Nordland. Og den veksler gjerne i dagene til vår og solfuktig snø. Men her er det 7 minus, så sola blir mest til pynt.

Fjellene innover i Bjærangsdalen i Nordland, rett vest for Svartisen, Norges nest største isbre, er så til de grader alpine at de knapt likner noen andre fjellområder i landet vårt. Jeg får en sterk følelse å befinne meg ved Mount McKinley i Denali nasjonalpark i Alaska. Som nordmann vrir jeg heller på det og sier at Mount McKinley i Alaska ikke så reint lite likner fjellene i Bjærangsdalen i Nordland.

Hvis du noen gang skulle få muligheten til å tråkke på ski innover i Bjærangsdalen en solfylt marsdag, da er du nødt til å bli høytidsstemt. Dette er et nokså ukjent paradis for tinderanglere, med klatreutfordringer i mengdevis, eller en nærmest utenomkroppslig opplevelse for en naturfotograf!

Sætertindan (1260 moh) får det til å krible i tinderanglere og naturfotografer. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm, bl 8, 1/400 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!