søndag 13. mars 2016

Ubrukelige super-SD-kort

Dette er et av de raskeste minnekortene på markedet. Extreme Pro fra SanDisk, med overføringshastighet på 160 mb/s. Så raskt at det fungerer dårlig ...

Et noe tregere minnekort fra SanDisk. Extreme med overføringshastighet 120 mb/s. Fungerer utmerket til selv et speilreflekskamera med bildefiler på 50 mpx.
Et speilreflekskamera med utrolige bildefiler på 50 megapiksels, Canon EOS 5Ds, krever minnekort av beste kvalitet. Skulle man tro. Derfor skaffet jeg minnekort fra SanDisk av typen Extreme Pro med overføringshastighet på 160 mb/s. Det skulle gjøre susen, trodde jeg.

Men så kommer den digitale tidsalderens evne til å gjøre grå hår enda gråere. Jeg tok CF-kortet ut av kameraet, satte det inn i en kortleser av beste sort, Lexar Professional USB 3.0 Dual-Slot Reader. Og koblet dette til USB-3.0-porten på datamaskinen.

Store filer strømmet over til harddisken. Deretter åpnet jeg mappa med Canon Digital Photo Professional 4 og begynte arbeidet med raw-bildene.

Det var da de grå hårene lysnet ytterligere. Enkelte bilder fikk fatale fargestriper mer eller mindre over hele bildeflata.

Åpning av filene med Adobe Camera Raw gir samme resultat.

Bare å brette opp ermene. Jeg forsøkte andre kortlesere, også med USB 2.0. Samme resultat. Eneste overføringsmetoden som gikk og stadig går uten feil, er kablet kobling fra 5Ds'en til USB 3.0-porten. Men det tapper litt på kamerabatteriene.

Så viser det seg at feilen ligger i kortteknologien. Antakelig er det ingen direkte feil i kortene, men overføringshastigheten er for høy. Dette skal jo fungere uten en eneste feil, alt annet gjør kortene ubrukelige. Er det noe du skal stole på, så er det minnekortene i kameraene. Det kan ikke være slik at et minnekort skal ødelegge bildekvaliteten til et toppkamera spekket med all verdens mer eller mindre unødvendig teknologi og innstillingsmuligheter.

Dermed bestilte jeg sporenstreks nye CF-kort, nå med overføringshastighet på "kun" 120 mb/s, av typen SanDisk Extreme. Og nå fungerer bildeoverføringen feilfritt, også med kortleser.

I kameraets spesifikasjoner står det at den høyeste overføringshastigheten kreves når du filmer med høyeste oppløsning i full HD og beste kvalitet. Og den er 30 mb/s.

Konklusjonen er såre enkel. Dropp minnekort med ekstreme hastigheter. Det kreves ikke av kameraet uansett bruk, og takles ikke av minnekortlesere.

Mine nye kort blir på 40-45 mb/s. Det holder i massevis - begrensingen blir uansett overføringssystemet i kameraet, og eventuelle kortleseres evne til korrekt overføring av bildefiler.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!