Láhko nasjonalpark er en av de nyeste i landet vårt. Den ble opprettet i 2012. Men landskapet, den nydelige villmarka med fiskevatn og karstfjell, har "alltid" ligget der. Vidda var dekket av is for 10 000 år sida. Nå ligger en og annen stein på fjellrygger og myrdrag, stein isen la igjen da siste istid gikk mot slutten.
Mye av bergrunnen består av karst, ulike typer kalkstein. Denne formes mye mer enn andre bergarter, så akkurat de vakre bergene det finnes veldig mye av, endres gradvis av erosjonen fra regnvann og vind. Da disse bergartene besto av flytende lava, var de blandet med andre flytende bergarter, og sakte strømmer laget de mest fantastiske mønstrene da lavaen størknet før den nådde overflaten.
Kalkholdig grunn gir veldig gode vekstforhold for en rekke planter som er avhengig av kalk i jordsmonnet. Disse spesielle biotopene tiltrekkes seg igjen en del fjellfugler. Heilo og steinskvett finnes det mye av. Stor tetthet av blomsterplanter gir igjen mye insekter. Og mye insekter, også mygg og klegg, er fineste kosten for disse fjellfuglene.
Denne dagen fordyper jeg meg mest i karstformene og det vakre landskapet. Fotomotivene står i kø, da synes jeg det er enklest å velge ut motivtypene - for hit skal jeg igjen for å fotografere fjellfugler og planter, en annen dag.
Landskapet rundt nasjonalparken består av den klassiske alpine fjellverden Nordland er så kjent for. Sørøstre grensefjellet i nasjonalparken, Glomvassfjellet (1305 moh), danner også grensen til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, en av landets største nasjonalparker. Så villmarka er til sammen veldig, veldig stor.
For den som bor i Salten, er Láhko absolutt tilgjengelig for dagsturer. Det finnes nesten ingen unnskyldninger for ikke å tråkke inn i denne villmarka. Selvsagt er området kjempefint for stangfiskeren, for fjellvatnene har fin ørret, nesten alle sammen. Men for naturfotografen er nasjonalparken minst like forlokkende.
04.08.2016. En gang var dette flytende lava. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/320 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4. |
04.08.2016. Urolige karstformer. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/200 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hei. Velkommen med din kommentar!