mandag 16. januar 2012

Mildvær i januar

Isen er dekket med vann og issørpe på Innervatnet, Vatnvatnet. Bak ser du Aurnestindan, Ånsvikfjellet, Småtindan og Heggmotinden, alle i Sjunkhatten nasjonalpark. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 47 mm, bl 8, 1/50 sek, ISO 400. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Justering av farger og kontrast, og påfølgende konvertering, er gjort i Canon DPP.

Januar i Nordland velger vi å tenke på som årets kaldeste måned. Men ikke sjelden kommer mildværet feiende inn fra sørvest, med sludd og regn. I går regnet det det meste av dagen, og mild vind tok hardt på nysnøen som falt de siste dagene.

Skiføret var topp i Bodømarka, nysnøen gjorde at trærne hengte med greinene i det stille vinterværet. Utallige ski ble tatt ut av mørke boder og luftet i den frie naturen. Inntil i går.

Men i mildværet er det lett å være naturfotograf, i alle fall mellom regnbygene. Jeg jobber hemningsløst med kameraet uten tanke for kalde fingre. Komposisjon og innstillinger går som en lek.

Gråvær i januar gir lite lys. Og fargene blir blasse og lite tiltalende. For andre enn for fotografene.

Er du nøye med gradvis å nøytralisere fargestikket som gjerne drar mot kaldt blått nå, så kan de øvrige fargene forsterkes. Resultatet blir tiltalende og motiverende. Men prøver du å forsterke fargene i et bilde tatt med dagslys-modus eller med automatisk hvitbalanse, blir resultatet bare blått og atter blått.

Når det er januar og gråvær, så ønsker jeg oftest å beholde litt av blåstikket. Det skaper mørketidsstemning og følelse av kaldt vintervær. Men det gjelder å være forsiktig med blåfargen. Ikke la nissene i Blåfjell pøse på med altfor mye blåbærsaft.

I løpet av den korte dagen i dag, med få timers "dagslys", fordypet jeg med i motiver inne ved Vatnvatnet, i kanten av Sjunkhatten nasjonalpark. Temaet var "mildvær i januar".

Mye overflatevann på Yttervatnet, Vatnvatnet. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 70 mm, bl 8, 1/80 sek, ISO 640. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Justering av farger og kontrast, og påfølgende konvertering, er gjort i Canon DPP.

Varierende vannstand har fått isen til å sprekke rundt en stein i Hestsundet, Vatnvatnet. Skogen speiler seg i overflatevann. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 105 mm, bl 8, 1/100sek, ISO 1250. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Justering av farger og kontrast, og påfølgende konvertering, er gjort i Canon DPP.

Ikke mye annet er grønt i nordlandsnaturen midtvinters enn frodig mose på ei osp ved Hestsundet, Vatnvatnet. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 105 mm, bl 8, 1/15sek, ISO 3200. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Justering av farger og kontrast, og påfølgende konvertering, er gjort i Canon DPP. Lang eksponeringstid gjorde at jeg tok fem-seks eksponeringer for å sikre meg at i alle fall ei eksponering ble skarp.

Ospa med mose ved Hestsundet, Vatnvatnet. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 35 mm, bl 8, 1/40 sek, ISO 2500. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Justering av farger og kontrast, og påfølgende konvertering, er gjort i Canon DPP.

Himmelen speiler seg i overflatevannet i Hestsundet, der et par steiner ser ut til å flyte fastfrosset i isen. Vatnvatnet. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/20 sek, ISO 200. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Justering av farger og kontrast, og påfølgende konvertering, er gjort i Canon DPP.

Landskapet speiler seg i overflatevannet i Hestsundet. Isen henger fast i bredden, og blir derfor liggende under vann når mye regn har fått vannstanden i Vatnvatnet til å øke. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 47 mm, bl 8, 1/50 sek, ISO 500. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Justering av farger og kontrast, og påfølgende konvertering, er gjort i Canon DPP.

2 kommentarer:

  1. Javisst. Bare kalenderen viser at det er vinter. Men til helga er det meldt minusgrader igjen. Fotohilsen Tor Egil

    SvarSlett

Hei. Velkommen med din kommentar!