søndag 20. mai 2012

HDR med Canon DPP programvare

 
Isen går av Vatnvatnet. Fra venstre Ånsvikfjellet (1005 moh), Heggmotinden (798 moh), Blombakkfjellet (552 moh) og lengst til høyre Mjønestindan (1058 moh). Sjunkhatten nasjonalpark. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/400 sek, ISO 100. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Konvertering og HDR-prosessering i Canon DPP. Begrenset HDR-prosessering for å unngå inntrykk av falsk bearbeiding. Legg spesielt merke til at forgrunnen har en del mer tegning og farge enn i grunn-eksponeringen under.

Samme foto som over, men uten HDR-prosessering. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/400 sek, ISO 100. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Konvertering i Canon DPP, og altså uten HDR-prosessering.

I ei tid nå har HDR-bearbeiding av fotos vært svært populært. HDR står for "high dynamic range". Dataeksperter verden over har laget mange ulike programmer som nettopp skaper HDR-fotos av ellers litt håpløse eksponeringer.

HDR-prosessering er aktuelt hvis noen deler av et bilde blir svært mørke eller lyse når andre deler skal være rett eksponert. Typiske bilder for HDR-bearbeiding er bilder med svært lys himmel eller med mye skygge - og gjerne med begge deler i samme eksponering.

Mange av disse programmene er absolutt gode. Ett av de bedre er FDR Tools, laget av Andreas Schoemann.

Men så er det slik at Canon sin egen profesjonelle programvare DPP (Digital Photo Professional) foretrekkes av mange som konverter fra raw til jpg fordi det er intuitivt for en fotograf. Den som fotograferer, og ønsker å være best mulig til det, finner det meste av nødvendig vertøy i dette programmet. For den som bare ønsker å justere og forbedre fotografiet når det kommer fra kameraet, og ikke er ute etter alt mulig slags bildearbeid eller manipulasjon, så er Canon DPP ganske så unikt.

Selv har jeg brukt dette i mange år, og blir bare mer og mer fornøyd etter som nye oppdateringer gratis kan lastes ned for den som har en eller annen utgave av Canon DPP på datamaskinen. Programmet justerer kjente optiske svakheter som alltid følger ved bruk av f eks vidvinkel, som lysavfall mot hjørnene (vignettering) og bøying av rette linjer (distorsjon). Når du bruker Canon-objektiver, så ligger de nødvendige parameterne inne for automatisk å gi det beste resultatet. Og en del av innstillingene som ellers ligger i kameraet, finner du igjen i programmet. Det gjør at noen av innstillingene kan tas etter fotograferingen hvis du fotograferer i raw-format. Svært tidsbesparende i felt!

Fjerning av støv, retting av skjeve horisonter og nødvendig beskjæring - alle disse funksjonene ligger inne i de siste utgavene av programmet.

Og i utgaven 3.11.26.0, sluppet tidlig i 2012, finner du også meget brukervennlige og forståelige HDR-funksjoner. HDR-modulen ligger under "Verktøy", og er kjapp og svært effektiv i bruk. Her slipper du å kaste bort mye tid på feiling og læring, tid du heller bør bruke på fotograferingen.

HDR-bilder lages helst av minst tre eksponeringer gjort med ulike eksponeringsverdier, med nøyaktig samme brennvidde, blender og kameravinkel. Det er nødvendig å bruke stativ, og motivet må være stillestående. Landskap fungerer fint, men ikke hvis vinden beveger på vegetasjonen eller lager bølger på ei vannflate. Da får du lite pene dobbeltkonturer.

Det går også å lage HDR-bilder av ett enkelt bilde. I mange programmer må du lage tre ulike utgaver med ulike eksponeringsverdier av ei enkelt raw-fil. Men med Canon DPP trenger du bare ei eneste fil, programmet ordner resten automatisk!

I DPP finner du noen ferdige oppsett for HDR-prosesseringen, her er det bare å klikke for å se resultatet. Eller du kan foreta justeringer med spaker.

Med ett enkelt bilde er det selvsagt begrensning i hvor mye du kan oppjustere undereksponerte områder uten ødeleggende støy og nedjustere overeksponerte områder uten noen effekt. Men du har en del å gå på hvis ingen områder er utbrent eller gjengrodd, altså at ingen områder i histogrammet hviler mot høyre eller venstre loddrette avgrensning. Det er bare å justere til bildet blir best mulig. Svært enkelt.

I bildet mitt over var landskapet i bakgrunnen solopplyst, mens berget i forgrunnen lå i skyggen. Et bilde som egner seg godt til HDR-prosessering - uten at effekten blir overdreven og falsk.

Canon DPP sin HDR-modul fjerner også vignettering i bildet svært effektivt. Slik vignettering, eller lysavfall mot hjørnene, opptrer gjerne ved bruk av vidvinkel. Vanligvis fjerner jeg vignetteringen med det vanlige verktøyet "peripheral illumination" under "lens aberration correction", men ved HDR-prosessering gjøres altså dette helt automatisk og uten at du må gjøre noen valg.

Den svært funksjonelle HDR-modulen i DPP kan også brukes til å skape dobbelt- eller mulitieksponeringer. Men det er et annet tema.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!