mandag 2. juli 2012

Ikke bare grønt

Irrgrønn mose og smeltevann i høyfjellet. Drogvassdalen i Sjunkhatten nasjonalpark, Nordland. Canon EOS 5D, EF 24-105/4 L IS USM, 105 mm, bl 5.6, 1/15 sek, ISO 100. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk, raw-format. Konvertering i Canon DPP.


Inne i Sjunkhatten nasjonalpark i Nordland fylke, oppe i høyfjellet i Drogvassdalen, finnes det ikke skog. Og lyng er det sparsomt med da de høye fjellene like innpå danner mye skygge og sein snøsmelting. I de typiske snøleiene lyser mosen mot meg i fantastiske grønnfarger. Mens iskaldt smeltevann fra snøbreene snor seg mellom mosetuer og kantede steiner. Her er det bare å velte av seg ryggsekken og gyve løs på de mange vakre høyfjells-detaljene. Akkurat nå lar jeg det storslotte landskapet, med spisse og steile fjell rundt meg på alle kanter, være i fred.

Andre ganger kan  sommeren være temmelig kjedelig for en naturfotograf. Noen av oss pakker kofferten og kjører til Sverige eller flyr til mer sydlige strøk for å nyte familieferie på stranda. Og det skal man absolutt gjøre - nyte felles sommerferie for store og små.

Men klarer du å se forbi alt det grønne, så kan sommeren være en fantastisk tid også for naturfotografering. Selv om fuglene slutter å synge, og de tidligste plantene avblomstrer, så er det mye liv i naturen, og mye farger. Grønt er ikke bare grønt. Utallige nyanser kan fanges med kameraet, og grønt sammen med andre farger, eller kanskje bare sammen med grått eller svart.

Når jeg fotograferer i alt det grønne om sommeren, forsøker jeg å finne elementer som bryter med ensformigheten. Det behøver ikke være slik at du ikke ser skogen for bare trær. Jeg leter etter fine blomster, trestammer, rennende vann, blå himmel, grått fjell, eller bare vakre vannspeil.

Det er ikke sikkert at sommeren bare er grønn. Kanskje er det slik at det er så voldsomt mye farger om sommeren at den fotografiske hjernen kjører seg fast. De vakre detaljene kan være vanskelig å oppdage blant alle de andre vakre detaljene. Hvordan finne inspirasjon til å fotografere akkurat den planten når enga står smekkfull av samme sorten?

I fjellbjørkeskogens øverste utposter på Holandsfjellet i Meløy kommune, med Svartisen helt innpå, bukter grønne fjellier innover. Gråblå fjell med hvite snøbreer langt bortenfor, og svartspeilende vannspeil i høyfjellsdalen, bryter med alt det grønne. Den frodige Skålsvikdalen blir fantastisk mye vakrere sett fra fjelliene ovenfor. Fjellbjørka klorer fast i de bratte skråningene, men må gi tapt der vær og vind tar for mye tak, og fjellufta blir for tynn.

Skålsvikdalen på Holandsfjellet, Meløy kommune i Nordland. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/125 sek, ISO 100. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Konvertering i Canon DPP.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!