mandag 2. juli 2012

Midnattssola i Nordland

Ikke rart det finnes en sang som heter "Nordlandsnetter". Slik så midnattssola ut sankthansaften på Sæter, Sandhornøya. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 105 mm, bl 8, 1/640 sek, ISO 100. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Konvertering i Canon DPP.

I år hadde vi sommerens hittil fineste og varmeste dag og natt på selve sankthansaften og sankthans, altså dagen etter. Det har vært lite nedbør i vår og i juni i Nordland fylke - faktisk melder yr.no at Nord-Norge har hatt det tørreste juni-været i hele landet i år.

For en naturfotograf er det ekstra stas å få bilde av midnattssola i årets lyseste natt.

Å fotografere midnattssola, eller kveldssola for den saks skyld, kan by på problemer. Det er lett å få sola og himmelen rundt til å brenne helt ut. Her gjelder det å måle lyset med sola godt inne i søkeren. Hold utløseren halvt nede slik at eksponeringsverdiene låses, og komponer om bildet slik du ønsker. Så får bildet heller bli litt mørkt. 

I tillegg er det lett å få skjemmende reflekser i bildet. Refleksene er det ikke like enkelt å unngå. Ofte ser refleksene annerledes ut og vises andre steder i søkeren enn på bildet. Men med litt kloning i raw-framkalleren eller i Photoshop så kan det meste av refleksene fjernes før framkalling til jpg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!