tirsdag 11. desember 2012

Da var det mørketid

03.12.2012, kl 11.12. Sola klarte ikke å strekke seg over fjellene i sør, og i Salten er det igjen mørketid. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 80 mm, bl 8, 1/80 sek, ISO 100. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Konvertering og HDR-prosessering i Canon DPP.

3. desember klarte ikke sola å strekke seg over fjellene i sør. Men et flammende lys bak Børvasstindan, med gullforgylte skyer og lyseblå himmel mellom, er så vakkert som bare mulig. Det er vindstille, og på Vatnvatnet har isen lagt seg.

I bjørkeskogen bakenfor plystrer en kjøttmeis forsiktig. Den tar vinteren med godt humør. Fortsatt finner den mat i skogen, mye bjørkefrø og andre godsaker som ligger klar og fristende i den snøfrie vinterskogen.

Men hardere tiden skal komme. Da er det kjekt å finne en talgbolle med nærende solsikkefrø hengende fra ei bar grein. Og fra oktober til april må kjøttmeisen holde ut kulde og isnende nordavind. I desember og et par uker ut i januar vil det være kun tussmørke midt på dagen, ellers mørkt og svart, av og til med månen som lys. Men den som overlever de kalde vintermånedene, vil igjen få oppleve aprilsola og hekketida i mai.

Kjøttmeisen er standhaftig. Den tar vinteren med humør, og kvitrer i skogen nesten uansett hvor kaldt det er. Og finner den en talgbolle, så skal den vel holde ut noen kalde vinternetter. Kjøttmeis hann. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, Canon telekonverter Extender EF 2x III, 600 mm, bl 8, 1/800 sek, ISO 500. Bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk, auto-ISO, raw-format. Stativ Manfrotto 055 Nat3 med Manfrotto kulehode 488 RC2. Konvertering i Canon DPP.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!