søndag 23. mars 2014

På utkikk etter damer

22.03.2014. Hvor ble det av de fine damene? Ærfugl-hannene speider interessert rundt i Nyholmsundet ved Bodø. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 250 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
I Nordland er våren kommet mye lengre i år enn til vanlig. Årets første snø i lavlandet i Salten kom først i midten av mars! Men nå er det så langt ut på våren at sola raskt smelter snøen i sørhellingene. Og mildværet som preger dagene, viser hvilken årstid vi snart går inn i.
 
Langs nordlandskysten er sjøfuglene begynt kurtiseringen allerede. Nå er ærfuglene i en fase der de finner sammen to og to. Men fortsatt holder de seg i større flokker på stadig leiting etter mat.
 
I Nyholmsundet ved Bodø i skikkelig vestavind ligger fire ærfugler og padlet rundt på utkikk etter maker, fiender og mat. Selv sitter jeg et par meter over havnivået mellom noen steiner med teleobjektivet på frihånd. Finner ikke noen stein jeg kan støtte det mot, får satse på bildestabilisatoren.
 
 
22.03.2014. Hunnene sakker opp, mens hannene øker farten for å nå igjen sine bedre halvdeler. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 320 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Fuglene ligger på stedet hvil, de bare drar litt på med svømmeføttene mot vinden og bølgene. Slik holder de posisjonen.

Og hanner trekkes mot hunner, og motsatt. Enigheten ser ut til å være stor om hvem som hører sammen. For meg ser de temmelig like ut, men parene ser ut til å vite nøyaktig hvem maken er. Dette er et av fugleverdenens mysterier. Hvordan individer finner ut hvem de hører sammen med blant andre kliss like individer - som unge og forelder i sjøfuglkolonier, eller ved pardannelse som her.

Stadig dykker fuglene for å lete etter muslinger og krabber på sjøbunnen. Men straks de kommer opp, siger de inntil sin make igjen. Ingen tvil om at hekketiden er like rundt hjørnet.


22.03.2014. De er enige om hvem som hører sammen. Men for oss ser hanner helt like ut, som med hunner. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 250 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!