søndag 4. mai 2014

Tranene flyr mot nord

23.04.2014. Tranene flyr nordover i Norge i april måned. De sky fuglene har oftest en vaktpost til å følge med omgivelsene mens resten spiser. Loddvatnet naturreservat, Misvær i Bodø kommune. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 160 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
På et par hundre meters avstand blir jeg oppmerksom på de store fuglene, helt ned mot Loddvatnet i Misvær, Bodø kommune. Området er naturreservat, og det passer godt for de sky og ganske sjeldne fuglene som lar sine trompetskrik med jevne mellomrom gjalle i bjørkeskogen.
 
Tranas skarpe blikk har for lengst sett meg. Ingen vits i å smyge innpå fuglene. Jeg velger heller strategien med å gå sakte på skrå mot fuglene. Dermed behøver de ikke være redd for hvor jeg er, de kan se meg hele tiden.
 
På rundt hundre meters avstand stanser jeg. Nå tar jeg bildene jeg ønsker temmelig raskt. Fuglene er ikke spesielt redd meg. 100 meter er en fin avstand å ha tobeinte på. To av dem beiter stadig i vissen vegetasjon, mens en tredje for det meste holder blikket festet på meg. De veksler med å være vaktpost.
 
Jeg går deretter helt åpenlyst tilbake. Det vil ikke være spesielt smart å skremme fuglene på vingene. De er på trekk fra vinterkvarterene i Spania eller Frankrike og behøver all den næringen de kan finne når de nå har mellomlandet. Kanskje skal de lenger nordover - eller de tenker å slå seg ned i området, på steder mennesker sjelden besøker. Trana er temmelig sky, det er ikke mange som har funnet hekkeplassene dens i fjellet.
 
Myrene lenger oppe i fjellet er foreløpig dekket av snø. Så tranene har det ikke travelt. De kan beite og fete seg opp mens de følger snøbeltet som vinteren stadig skyver lenger opp i høyden.
 
Snart er det hekketid. Det er en sødmefylt og herlig tid for fuglene.
 
23.04.2014. Den staselige trana er ytterst oppmerksom på omgivelsene. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 160 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Isen smelter på vatnene i lavlandet i Nordland. Mens den oppe i 500 meters høyde i fjellet stadig er nærmere meteren tykk. Vatnvatnet hadde 60-70 cm tykk is i vinter, men nå ligger bare noen tunge isflak i vikene langs vatnet. Det er kontrastenes tid. I bakgrunnen skraper snøfjellene i Sjunkhatten nasjonalpark skyene som seiler over.
 
Det er tid for fotografering av kvinender, toppender, sangsvaner, horndykkere og smålom i lavlands-vatnene i Nordland. Men det hører til en annen historie.

29.04.2014. Isen er akkurat gått av Vatnvatnet. Igjen ligger noen grove isflak i vikene. Canon EOS 5D mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/320 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!