mandag 20. april 2015

Vårstemning hos stokkendene

I issørpa i Bodøsjøen blir det lett krangel om de fineste hunnene, når stokkendene har ikledd seg sin vakreste vårdrakt. Nordland. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-205/4 L IS USM, 105 mm, bl 8, 1/125 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
Hele året veksler stokkendene om å oppholde seg i saltvannsvikene i Bodøsjøen, og ved Bodøelva litt lenger oppe. De kan streife mellom områdene flere ganger om dagen.

I havet i Bodøsjøen er dette sky fugler som det er vanskelig å komme på fotohold av. Men når endene lander i kulpen i Bodøelva, ved Nordland kultursenter, er situasjonen en helt annen. For her kommer det stadig snille mennesker forbi, med brødbiter til fuglene.

Driftene hos de fargerike hannene er sterke nå i april. Fjærdrakt og føtter får sin aller fineste fargeprakt, og de brunspraglete hunnene i flokken virker forlokkende på hannene.

Stadig basker hanner sammen i real slosskamp. Vingeslag og biting med nebbet skjer i rasende fart. Men kampen varer sjelden mange sekundene. Det går fort å avgjøre hvem som er svakest og må trekke seg unna.

Hunnene virker nokså uinteressert i de fargesterke hannene. De vagger sakte langs elvebredden, eller padler forsiktig på grunna, og napper etter mat. Det er akkurat som hannene skjønner at hunnene ikke er mottakelige akkurat nå. Dermed trigges de enda mer til kamp med andre hanner, og til fjærpuss og imponerende kroppsholding. Og hunnene nyter tydeligvis selskapet.

Å fange de kortvarige slosskampene med kameraet er ikke like enkelt. For kampen kan være over nesten før den starter. Men noen eksponeringer blir det. Jeg passer på å holde eksponeringstiden såpass lavt at det kan bli mye bevegelse i bildene. Det gjelder å få tilstrekkelig skarphet på hodet, nebbet eller øynene.

Det er enklere å få slike actionbilder med 24-105-zoomen, enn med fast brennvidde på 300 eller 600 mm. Forutsatt at avstanden til fuglene er tilstrekkelig kort.


Stokkand-hannen duver forventningsfullt mellom isklumpene i Bodøelva. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1600 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Skal man få fortrinn hos hunnene, må fjærdrakten pusses møysommelig. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/800 sek, ISO 1600 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Nesten uinteressert i prangende hanner leter hunnen etter mat i kanten av Bodøelva. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2x III, bl 8, 1/640 sek, ISO 1600 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
Hvert år, andre helga i februar måned, koordinerer jeg vintertelling av alle sjøfuglene i hele Saltfjorden i Nordland. Dette er et oppdrag Norsk ornitologisk forening, Bodø lokallag, får fra Norsk institutt for naturforskning i Trondheim, NINA. Summen i år for stokkendene ble 265 individer. Det er ikke spesielt mange for et såpass stort fjordsystem. En god del av disse fuglene holder seg i Bodøsjøen, lengst ute i Saltfjorden.

2 kommentarer:

Hei. Velkommen med din kommentar!