onsdag 29. juni 2016

Grønn midtsommer

Allmenningselva i Heggmoen renner varm og døsig over berget. Blombakkfjellet (552 moh) og Mjønestindan (1058 moh) bak. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 24 mm, bl 16, 1/25 sek, ISO 50 (manuell). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.
I øst innenfor Vatnvatnet ligger Heggmoen. Området preges av kystfuruskog og blandingsskog, med Allmenningselva og myrer, omkranset av fjell i Sjunkhatten nasjonalpark. Dette er et vakkert naturområde, i nasjonalparkens forgård. 

Når juni går mot slutten i Nordland, slutter fuglene å synge, og mygg og knott inntar naturen. Det er fin mat for småfuglungene som i løpet av et par ukers tid skal fôres fram til flygedyktige fugler. Men for en tobeint fotograf kan det bli en i overkant heftig naturopplevelse. Myggolje er løsningen, Autan er mitt valg.

Naturen blir ikke grønnere enn i slutten av juni og i juli. Jeg tar til takke med den grønne overvekten, og nyter sommerdagen. 

En disig himmel får fjellene omkring, som alle ligger i Sjunkhatten nasjonalpark, til lett å miste kontrasten og bli overeksponert. Men det nytter ikke å eponere mørkere, for den vakre kystfuruskogen må eksponeres riktig.

Løsningen blir å senke høylysene en del i det digitale mørkerommet etterpå. Da kommer også de svake skykonturene fram. Jeg synes fortsatt det er fantastisk at bildene kan justeres slik etter eksponeringen - det var ikke mulig i den analoge tidsalderen. Og så kan dette bare gjøres med godt resultat hvis en fotograferer i råformat.

Nesten stillestående skogstjern i Heggmoen, med Heggmotinden (798 moh) bak. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 28 mm, bl 8, 1/125 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Kystfuruskogen i Heggmoen. Blombakkfjellet og Mjønestindan bak. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 50 mm, bl 8, 1/160 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Innerst i Heggmoen renner Allmenningselva stille gjennom blandingsskogen. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 50 mm, bl 8, 1/125 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!