onsdag 29. juni 2016

Juni vest i Sjunkhatten nasjonalpark

15.6.2016. Steigtinden (793 moh) speiler seg i et myrtjern ved Steigtindvatnet. Ved å ta ned høylyset en del, kommer skyene mye bedre fram. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 32 mm, bl 8, 1/160 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.
I juni kommer sommeren for fullt i nord. Fuglene synger fortsatt nå i midten av måneden. Men mange er helt stille og strever med ruging av egg eller fôring av unger. Lufta står nesten helt stille, bare et svagt vinddrag fra øst får gress og starr til av og til å vaie forsiktig. Mygg er det lite av, og kleggen er ikke begynt sitt intense blodsugerliv ennå. 

Helt vest i Sjunkhatten nasjonalpark, og utenfor vernegrensene ved Steigtindvatnet og Småvatnan, preger fjellnaturen, selv om det er kort vei til havet. Myrtjern ligger det mange av, spredt i det litt steinete terrenget. De holdes på plass av berg og knauser, og gammel torv.

Oppe på fjellet like ved, på Kvitheia, er det mer vind. Frisk og klar fjelluft. Fjellvatn ligger innover, med Svadelvvatnet som det største. Og bak troner den snøkledde og majestetiske Sjunkhatten, med sine 1158 høydemeter over havet. Nå er jeg godt inne i nasjonalparken.

Nå kommer alle de 50 megapikslene i fullformatkameraet EOS 5Ds godt med. Naturen er spekket med små detaljer, så et kamera med god oppløsning er nødvendig for å kunne få med hele opplevelsen. Objektivet EF 24-70/4 med bildestabilisator og makroinnstilling er svært godt. Nesten ingen vignettering og veldig høy skarptegning gjør at kameraets enorme oppløsning kommer godt fram. Objektivet gir best resultat ved en blender på rundt 8.

Utsikt fra Kvitheia. Sjunkhatten (1185 moh) er dekket av snø, mens Svadelvvatnet er isfritt og dunster av sommer. Bak Svadelvvatnet kneiser Keipen (912 moh). Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm, bl 8, 1/200 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Low key-bilde. Ved å låse eksponeringen på den solbelyste smårogna, blir eksponeringen riktig. Ei ukritisk automatisk eksponering ville lettet skyggen ved steinen altfor mye, med ei utbrent rogn som resultat. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm, bl 8, 1/200 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, raw-format. Framkalling i Canon DPP4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!