lørdag 5. november 2016

Seinhøst på Mjelde

Bålkos på Mjelde, i le for den isende østavinden, med -15 effektive grader. Med utsikt mot nord over Vestfjorden. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/80 sek, ISO 200 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP4


Fineste høstværet i Nordland. Mens øst- og sørlandet drukner i snø, er det barfrost, østavind og lav sol som preger naturopplevelsene i nord. Med 15 effektive minusgrader og sterke kulingkast fra øst fyker det godt over strandenga på Mjelde. Ikke snøfokk, men sandfokk. Vi finner oss en mest mulig lun bålplass med ryggen mot solid svaberg og en iskald fjellbekk rett ved bålet.

Med varm kaffe i koppen, varme fra bålet, og utsikt utover den blåruklete Vestfjorden - da føler en virkelig at en lever. Dette er livet, med vinden susende over hodene våre, med piskende sandkort i full fart rett utover havet. Nesten som å sitte i le for snøfokket. Det nordnorske høstværet er lunefullt, men av og til så uendelig vakkert.

Bålkos på Mjelde, i le for den isende østavinden, med -15 effektive grader. Med utsikt mot nord over Vestfjorden. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm, bl 8, 1/160 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP4

Et sted i det fjerne stikke lofotfjellene opp over den forblåste havfalta. Fjellene løftes opp, noen ser ut til å sveve over horisonten. Dette er hildring - et sommerfenomen på full fart inn mot mørketida. Strandrugen fryser i kulda. De stive stråene tåler både kuling og storm uten å knekke, og lyser opp mot sand, hav og himmel. Litt bakenfor er berget pyntet med istapper og issvuller. Det som var rennende vann for noen dage siden, er har nå antatt den tidløse formen.

Det vakre landskapet ligger i sollyset bare et par timer midt på dagen. Sola står så lavt, og lyser så gult, at det nesten føles som tidlig morgen eller sein kveld. Men ennå noen dager og uker skal sola farge det nordlandske landskapet gyllent inn mot mørketida.

Bålkos på Mjelde, i le for den isende østavinden, med -15 effektive grader. Med utsikt mot nord over Vestfjorden. Canon EOS 5Ds, EF 24-70/4 L IS USM, 70 mm, bl 8, 1/125 sek, ISO 100 (auto). Lukkerautomatikk, autofokus, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP4Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!