onsdag 30. januar 2013

Viltkameraet ved elgtråkket

29. oktober 2012, kl 13.17. Elgokse i furuskogen da vinterens første snø falt. Snøen kom tidlig på besøk sist høst. Elgen følger elgtråkket, selv om det er borte under snøen. Kvitbergmyran i Bodø kommune. Viltkameraet Moultrie 6.0 mp.

Dagslyset er i ferd med å gi seg. Klokka er halv tre på ettermiddagen. I fjellene rundt lyser det gyllent i snøen av den lave vintersola. Her i elgskogen ved Kvitbergmyran har sola ennå ikke vist seg siden den sank bak fjellene i begynnelsen av desember. Og nå kommer kveldsmørket med stormskritt.

På bakken er det bare et lett dryss med snø, men mye is og rim. Vi har hatt mye barfrost på nyåret, egentlig helt fra første snøfallet i slutten av oktober.

Nå er jeg spent. Viltkameraet har stått ute hele seinhøsten og gjennom jul og nyttår. Det blir interessant å finne ut hva som har skjedd i elgskogen rundt juletider.

I slutten av september satte jeg ut viltkameraet ved et godt synlig elgtråkk her i furuskogen. Kameraet drar nå på årene, men gir fortsatt fine bilder. Strømforsyningen kommer fra fire store D-batterier, altså de aller største 1,5 V-batteriene, og kameraet skal da kunne stå ute i inntil 150 dager i strekk. Det gir et tungt og stort kamera.

Eneste feilen er at LCD-displayet for innstilling av kameraet nesten har sviktet helt. Bare deler av bokstavene og tallene er synlige, resten må jeg gjette meg til. Men det har gått bra fram til nå. Regner med at dette er siste gang jeg bruker kameraet, for uten LCD blir det umulig å foreta de riktige innstillingene.

Har kjøpt inn et mer moderne viltkamera, av typen Dovrefjell, på 5 mp. Det kan stå ute i ett år av gangen, drevet av kun fire AA-batterier. Kameraet er lett og lite, men skal gi like god kvalitet som det store Moultrie 6.0 mp. Det har ny bildeprosessor og ny teknologi, og skal fungere i temperaturer ned til -20. Også dette kameraet har infrarød blitz. Første oppdraget blir nok åta jeg har liggende i fryseren, når den blir lagt ut for rev, røyskatt og hvem som ellers måtte bli fristet.

Men nå skal det overrimete kameraet tas inn. Jeg har ekstra batterier med slik at jeg kan bytte, hvis LCD-panelet fortsatt gir tilstrekkelig med informasjon.

Jeg åpner kameraet og trykker på knappen for å aktivisere panelet. Nesten ingen ting skjer. Et par prikker er alt som er synlig. Da er saken grei, kameraet tas ned og parkeres hjemme i hylla. Men SD-kortet inneholder forhåpentligvis en liten julekveld i seg selv. Har samme følelse som da jeg som liten lå mellom julegavene under juletreet og kjente på kriblingen i magen.

Myrene er frosne og steinharde, så det er bare å lafse på før lyset blir helt borte. Det er en knapp time bort til bilveien igjen. Det kraser så kraftig under skoene at elgen helt sikkert har hørt meg på minst hundre meters hold.

Litt seinere på kvelden setter jeg SD-kortet inn i kortleseren på datamaskinen, og lar det stå til. Tid for gaveåpning!

10. januar 2013. Med overrimet kamera blir det dårlig med bilder om elgen kommer. Viltkameraet Moultrie 6.0 mp sto ute i furuskogen ved elgtråkket fra 29. september og fram til 10. januar, tre måneder og 10 dager. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 45 mm, bl 4, 1/25 sek, ISO 3200. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Konvertering i Canon DPP.

10. januar 2013. Lite snø denne dagen i januar. Gjennom denne kystfuruskogen går elgen titt og ofte. Kvitbergmyran, Bodø kommune. Canon EOS 5D MkII, EF 24-105/4 L IS USM, 28  mm, bl 4, 1/25 sek, ISO 2500. Frihånd med bildestabilisator (IS). Lukkerautomatikk og auto-ISO, raw-format. Konvertering i Canon DPP.
 
28. oktober 2012, kl 20.16. Den mørke høstkvelden før vinterens første snøfall. Bare ryggen på elgen kom med, der den passerte like foran kameraet. Kvitbergmyran i Bodø kommune. Viltkameraet Moultrie 6.0 mp. Svarthvittmodus og infrarød blitz, automatisk valgt av kameraet.

11. desember 2012, kl 01.49. Midt i desember var det snøfritt og mørketid, og så mørkt i skogen det meste av døgnet at elgene like gjerne kunne være i aktivitet ved midnatt. Antakelig den samme elgoksen som passerte på stien 29. oktober. Kvitbergmyran i Bodø kommune. Viltkameraet Moultrie 6.0 mp. Svarthvittmodus og infrarød blitz, automatisk valgt av kameraet.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!