søndag 21. april 2013

Grønnsisik i findressen

21.04.2013. Nå er det straks paringstid for de stedfaste småfuglene i Nordland. Grønnsisik-hannen feiter seg litt opp for å være enda bedre rustet til å kunne sjekke damene som om få dager kommer nordover fra middelhavslandene. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/500 sek, ISO 1600 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Støtte mot tre. Framkalling i Canon DPP.

Noen få grønnsisiker overvinter her i Nordland, gjerne mer eller mindre sammen med gråsisiken. De lever stort sett av samme maten, frø og atter frø. Med sitt kraftige nebb har de ingen problemer med å få ut den spiselige innmaten uten videre anstrengelser.

Nå i dagene framover kommer resten av grønnsisikene som hekker hos oss, nordover fra Sør-Europa og middelhavslandene, eller bare nordover fra Sør- og Vestlandet. Denne hannen som hopper rundt på fôringsplassen min har i alle fall spart seg for kraftanstrengelsen det helt sikkert er å måtte reise over enorme strekninger kun for å finne hekkeplasser om sommeren i nord. Men det har nok ikke vært enkelt å skulle klare seg gjennom vinteren. En og annen grønnsisik har stadig vært innom fôringsplassen i løpet av vinteren. Kanskje det er samme fuglen? 

Jeg fyrer løs med kameraet i gråværet, ISO-verdien må være relativt høy, for mørke skyer gir lite fotolys. I det relativt dårlige lyset, lyser den flotte fuglen opp med sin vakre, grønn- og guldrasjerte praktdrakt. Ellers er det kun et par kjøttmeiser og et dompap-par som nyter solsikkefrøene og talgbollene her. Men i lia synger svarttrost-hannen. Det gjelder å finne seg dame før alle de andre svarttrost-hannene kommer på banen.

21.04.2013. I motsetning til meisene holder grønsisiken ikke fast frøyene med føttene for å hakke ut innmaten. Den bare knekker skallet i nebbet og rister skallrestene vekk. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/250 sek, ISO 800 (manuell). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Støtte mot tre. Framkalling i Canon DPP.

21.04.2013. Godt at gråsisiken har rotet så mye frø ut av fôringsautomaten. Nå er det bare å spasere rundt på bakken og nyte "markens grøde". Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/500 sek, ISO 1600 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Støtte mot tre. Framkalling i Canon DPP.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!