lørdag 20. april 2013

Viktig med fortsatt fôring av småfuglene


Enda ligger det mye snø i Nordland. Mange småfugler har strøket med i løpet av vinteren. Men denne ser velholdt ut. Gråsisik hunn. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/800 sek, ISO 500 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Støtte mot tre. Framkalling i Canon DPP.
 
Fortsett fôringa av småfuglene enda noen dager til bakken i skogen dukker fram fra snøen. De småfuglene som til nå har overlevd vinteren, kan være nokså reduserte etter strabasene og trenger all næring de kan få før hekkingen starter.
 
Gråsisiken streifer omkring i flokker. På den måten blir det lettere å finne beskyttelse mot rovfugler og andre rovdyr. Det er alltid en eller annen artsfrende som kan oppdage nærgående fiender.
 
Når gråsisiken plukker fram solsikkefrø fra fôringsautomaten, gjør den det i stort tempo og tilsynelatende nokså slurvete. Mange frø faller ut av automaten og ned på bakken under. Men det passer godt for de andre gråsisikene i flokken. Under automaten er det plass til atskillige fugler.
 
I mai er det hekketid for de fleste fuglene våre. Noen er allerede i gang, som ravn, skjære og korsnebb, men flertallet venter til i mai her i Nordland. Og nå framover og til midten av mai vil de fleste trekkfuglene komme nordover. Rundt 17. mai er også løvsangeren og den svarthvite fluesnapperen på plass. Og da er også snøen borte, og fôringsautomaten kan hvile til neste snøfall utpå høsten engang.
 
Men enda et par uker skal småfuglene få finne mat på min fôringsplass.

Gåsisiken er rask og slurvete når den henter mat i automaten. Mye frø spretter forbi nebbet og ned på bakken. Ikke så dumt for de fuglene som heller vil finne maten under automaten. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 800 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Støtte mot tre. Framkalling i Canon DPP.
 
 
Så blir den sittende på bjørkegreina og studere omgivelsene. Den har nettopp forsynt seg grådig av solsikkefrøene i fôringsautomaten. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/1000 sek, ISO 1000 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Støtte mot tre. Framkalling i Canon DPP.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!