søndag 14. april 2013

Tjelden er tilbake

 
Tjelden kom til Nordland i mars måned. Nå er det tid for å vise seg fram for potensielle maker. Holandsfjorden i Meløy kommune. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/800 sek, ISO 500 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Frihånd fra båt i fart. Framkalling i Canon DPP.
 
I mars kom tjelden til Nordland, omtrent på samme tid som årene før. Den hadde ikke altfor lang trekkrute, kom fra Vest-Europa, sannsynligvis fra De britiske øyer.
 
De fleste kommer først inn i Norge på Sør-Vestlandet. Og så følger de nordover etter hvert som vinteren slipper taket. Men i år var våren i nord av det litt merkelige slaget. Voldsomt mildvær med vind og regn i begynnelsen av mars fjernet mye av snøen. Da var det bare for tjelden å trekke nordover og innta de vante fjordene og strendene i Nordland. Men så kom det snøvær og kulde i ukene etter. Mye snø, uvanlig mye. Det ble en svært snørik ettervinter.
 
For tjelden spiller det heldigvis ikke så mye rolle, for i fjæra der den finner maten, vil tidevannet alltid sørge for snøfritt tangbelte. Verre blir det med hekkingen, for landet rett ovenfor tidevannsbeltet, der den bygger reir, ble stadig mer begravd i snømengdene.
 
Men vår er det nå likevel. Sola står høyt på himmelen og varmer såpass kraftig av snøen raskt synker sammen i løpet av dagen. Og noen av tjeldene har levd atskillige år, noen kan være mer enn 35 år gamle, så variabelt vær på ettervinteren og våren er ikke så overraskende. Mye har skjedd siden først på åtti-tallet ...
 
Nå i tjeldens paringstid er fjærdrakten på sitt vakreste. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/800 sek, ISO 640 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Frihånd fra båt i fart. Framkalling i Canon DPP.
 
Vi siger langs land i en 13 fot stor Pioner med påhenger. Kritthvite snøfjell omkranser Holandsfjorden i Meløy kommune, men i fjæra er det snøfritt. Det sitter tjeld på svaberg og i tangbeltet. Oftest sitter de to og to, parvis, og venter på bare gressflekker og lune groper i bergene i trygg avstand fra høyvannet. Nå er det tid for å finne roen og kjærligheten til hverandre. Ikke noe ungemas, ikke noe strev med å holde gråmåker og svartbak unna egg og unger.
 
Men om få dager forandrer alt seg. Da er det fullt kjør med reirbygging, ruging på egg, og mating av unger. Det er derfor tjelden er her. Og kanskje den er litt som oss mennesker også, er nødt til å komme tilbake til den fantastisk vakre nordlands-naturen når vår og sommer er i anmars.
 
En rask oppflukt, en runde ut i vika, og så tilbake igjen til samme tangbeltet. Mer en flukt for å vise seg fram. Canon EOS 7D, EF 300/2.8 L IS USM, 600 mm, konverter EF Extender 2 III, bl 8, 1/800 sek, ISO 500 (auto). Lukkerautomatikk, bildestabilisator, raw-format. Frihånd fra båt i fart. Framkalling i Canon DPP.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!