søndag 6. oktober 2013

Hvor er ørreten?

Hvor står ørreten nå om høsten, tro? Ravikvatnet på Sandhornøya. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/160 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Morgensola skinner skrått gjennom vannflata. Grunnene lyser i grønt utover, og brått går vatnet over i mørkeblått. Slik er Ravikvatnet på Sandhornøya. Mange grunner med loddrette overganger til brådype vannmasser.
 
Tore står og speider utover vatnet. Skygger for den lave høstsola. Hva skal vi fiske med nå, tro? Båten ligger på vatnet, ingen sak å legge ut en båt som veier under 30 kilo.
 
Det blir stang og oter. Stang med en rødflammet spinner i enden, omtrent som fargene på ei høstpyntet rogn. Selv har jeg et noe annet fiskeutstyr. Canon EOS 5D mk II. Og noen må betjene årene - det blir meg. Noe nytte for fellesskapet må jeg da gjøre.

Da er garnet satt. Nå får vi håpe at vi berger æra. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/30 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Etter en lang runde med spinner rundt hele Ravikvatnet, og med oter rundt de nærmeste holmene, klør vi oss i hodet. Aldri før har vi fisket slik uten å ha fått ørret. Hvor i alle dager er ørreten?
 
Mangel av insekter gjør selvsagt at ørreten ikke finner noen grunn til å vake. Det ser nesten fiskedødt ut hele vatnet.
 
Men ørret-middag skal vi ha. Vi setter tre garn på tradisjonelt gode garnsett. Dagen er enda ung, så kanskje det blir ørret til kvelds.
 
Oppe i hytta trekker jeg fram det herligste middagsmåltidet fra ryggsekken. Real turmat. Eller ålreit mat, i alle fall. Kylling i karri og en eller annen pasta-type. God mat, men skal tro om det blir stekt ørret til kvelds?
 
Aldri har jeg vært på hytta til Tore ved Ravikvatnet uten et skikkelig ørretmåltid.
 
Fjellskogen speiler seg i vatnet der nede. En blåmeis kvitrer ivrig der den leter etter mat oppe i det gule bjørkelauvet. Og et sted inne i skogen høres den nasale lyden fra en elgokse - "aaaah".
 
Vi nipper til kaffen og nyter livet i hytteveggen. Etter noen løste verdensproblemer velter vi oss over i seng og sofa for en middagsstrekk. Bedre fjelltur kan ingen ha.

Ut på ettermiddagen sjekker vi garnene. Det blir ørret til kvelds. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/25 sek, ISO 200. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Før mørkets frambrudd, sånn i halv fem-tida på ettermiddagen, ror vi ut for å sjekke garnene. Og ørret blir det. Tre fine steikeørreter.
 
Noe seinere på kvelden står vi utenfor hytta i beksvarte høstmørket, med ørretsider som freser i steikepanna over bålet. Så ble det ørret i dag også, middag nummer to. Over oss myldrer det i utallige stjerner, planeter og galakser. Og en tydelig konsentrasjon av stjerner rett over oss - melkeveien. Da er det godt å nyte smaken av fersk-fersk ørret rett fra steikepanna.

I lyset fra bålet og hodelykta freser det i ørreten i steikepanna. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 4, 1/13 sek, ISO 3200. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Et herremåltid dagen etter, i solveggen. Eller et måltid for to herrer. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 24 mm, bl 8, 1/250 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.
 
Etter å ha stått ute ei heil, lang og mørk høstnatt, har 17 fine ørreter festet seg i maskene på de tre garnene våre!
 
Til middag blir det stekt ørret med nypotet fra Sæter, og stekt sopp i rømme som tilbehør. I solveggen utenfor hytta. Himmelen er blå over den flammende høstskogen, og nedenfor oss ligger Ravikvatnet med småkrusninger fra en lett og varm bris fra øst.
 
Mange andre verdensproblemer blir løst på geniale måter. At ingen har tenkt på det før!
 
Slik skal et festmåltid se ut! Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 65 mm, bl 8, 1/320 sek, ISO 100. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Det skyer over da vi er på tur ned fra Ravikvatnet. Men helgeværet var upåklagelig. Canon EOS 5D Mark II, EF 24-105/4 L IS USM, 50 mm, bl 8, 1/50 sek, ISO 200. Lukkerautomatikk, auto-ISO, bildestabilisator, raw-format. Framkalling i Canon DPP.

Men alt har en ende, også denne flotte gutteturen for to gode kompiser. En times tid tar returen gjennom den vakreste høstnaturen. 
 
- Jeg blir gjerne med deg til hytta igjen neste gang du drar opp, Tore. Og som min gamle tante i Steigen pleide å føye til: - ... hvis jeg har livdaga til det. Og det har vi jo. Knapt et eneste grått hår kan skimtes i hårmanken - eller var det slik at vi ikke ser treet for bare trær ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei. Velkommen med din kommentar!